ARKENSHANDEL DE HEER B.V.

Marktconcepten

Good Farming Global is het marktconcept waarin varkens en vlees voldoen aan de specificaties van wereldwijde afnemers. De eisen zijn niet star, maar zijn onderhevig aan de dynamiek van de internationale markten. De varkens zijn uiteraard altijd IKB-waardig. Via ons tracking & tracing systeem is de afkomst snel en adequaat te achterhalen. De borging in onze keten van varkensvlees is hiermee gegarandeerd. Voor de notaties logt u in op farmingnet.

Good Farming Welfare is een concept bestemd voor de Britse markt, zowel voor bacon als voor ander varkensvlees. Ook dit concept is dynamisch; de eisen veranderen als de marktvraag wijzigt. Een flink deel van de Nederlandse varkens, valt onder dit concept. Er gelden aanvullende eisen op het gebied van dierenwelzijn, waarvan groepshuisvesting voor zeugen de bekendste is. Daarnaast gelden ook strikte eisen voor het voer voor deze varkens.

 

Traceerbaarheid binnen Good Farming Welfare is van groot belang. Met grote regelmaat laten de Britse afnemers testen of VION in staat is om binnen enkele uren te melden waar een bepaald stukje verpakt vlees is geproduceerd. Voor de notaties logt u in op farmingnet.

 

Good Farming Star is primair gericht op de Nederlandse retailmarkt. Bestemd voor de markt van vers en voorverpakt vlees in de Nederlandse supermarkten. Het concept kenmerkt zich door de extra aandacht voor dierenwelzijn. Good Farming Star heeft één ster volgens het ‘Beter Leven’-kenmerk van de Dierenbescherming. De varkens hebben meer leefruimte dan in andere gangbare concepten. In de stallen is speelmateriaal. De beerbiggen worden in dit concept niet gecastreerd. Om aansluiting te blijven vinden bij de markt en maatschappij is Good Farming Star continu in ontwikkeling. De doorontwikkeling van het VION Diergezondheidsmanagement is daar een goed voorbeeld van.

Good Farming Balance is voor zowel Borgen als Beren. Moet wel een langlopende afspraak voor getekend worden. Voordeel is een breed afleverpatroon en geen korting op spek.

Actieve monitoring medicijngebruik

 

Sinds begin 2013 vindt er een actieve monitoring plaats op het verbruik van medicijnen binnen Good Farming Star op individueel bedrijfsniveau.  Hiermee willen we samen met de varkenshouders een hoger dierenwelzijn en een optimale diergezondheid realiseren. Voor de notaties logt u in op farmingnet.

 

Good Farming Organic is het productieconcept waarbinnen biologisch varkensvlees wordt geproduceerd. Hiervoor gelden de eisen voor biologische productie op basis van het zogenaamde EKO-keurmerk. Het gaat om een nichemarkt, die VION bedient via de zelfstandige dochteronderneming De Groene Weg.

 

Marktleider

De Groene Weg is marktleider in de productie en verwerking van biologische vlees. Het zelfstandige bedrijf - dat al ruim 30 jaar bestaat - is gevestigd in Groenlo. De Groene Weg is gespecialiseerd in het verwerken en verkopen van biologisch varkens- en rundvlees.

 

Het vlees van De Groene Weg voldoet aan de eisen en regelgeving voor de biologische productiemethode. Dat wordt continu gecontroleerd door SKAL.

 

Het biologische vlees wordt in de Nederlandse supermarkt verkocht onder de merknaam van de retailer of onder het merk Bio+. Ook worden technische delen verkocht aan nationale en internationale klanten.

 

De Groene Weg werkt intensief samen met een collectief van biologische veehouders. Beide partijen spannen zich dagelijks in om de biologische productiemethode te verbeteren en de afzet te borgen. Voor de notaties logt u in op farmingnet.

 

Er zijn vier marktconcepten Good Farming Global, Good Farming Welfare, Good Farming Star en Good Farming Organic. ‘Good Farming’ is het fundament van de marktconcepten.

De concepten maken het voor varkenshouders mogelijk om zelf een keuze te maken bij de afzet van hun varkens. Afhankelijk van de specifieke bedrijfssituatie en de afzetmogelijkheden kan de varkenshouder kiezen voor het concept dat voor hem het beste past. Ruim 90% van de Nederlandse varkenshouders werkt volgens een van deze marktconcepten. Dat biedt ons onderscheidend vermogen binnen het mondiale speelveld van vlees en vleeswaren.